ВПЛИВ ТРИВОГИ ТА ТРИВОЖНОСТІ НА ЕМОЦІЙНИЙ СТАН ШКОЛЯРА

Автор(и)

  • Наталія СУРГУНД Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0001-6724-4235
  • Вікторія БАЛЯ Хмельницький національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2023-4-17

Ключові слова:

тривога, тривожність, тривожні розлади, тривожний розлад, шкільна тривожність

Анотація

За на основі теоретичного аналізу різноманітних сучасних психологічних джерел, у статті розглядаються власне поняття тривоги і тривожності. Відзначається, що тривога – це один із видів емоції і вона не завжди несе в собі щось негативне для людини.

Також у статті розглядається поняття тривожності, яка є індивідуальною рисою особистості, тобто це схильність до перебування у своєрідному емоційному стані, який супроводжується постійними та надмірними хвилюваннями.

У даній публікації розглядається також проблема шкільної тривожності, що представляє особистісне психологічне відображення взаємодії учня із різними компонентами навчального середовища, в якому знаходиться дитина. Якщо така взаємодія є негативною, вона має значний руйнівний вплив на психіку учня. Підліткам не тільки потрібно справлятися з пубертатним періодом, що несе в собі бурхливі зміни гормональних процесів, які обумовлюють часту зміну емоцій та відчуття нових почуттів, але й боротися з поглинаючою оточуючою тривогою, присутньою в їхньому житті. І все це негативно впливає не тільки на рівень освіти школярів, а й на формування школяра як особистості в суспільстві.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.12.2023

Як цитувати

СУРГУНД, Н., & БАЛЯ, В. (2023). ВПЛИВ ТРИВОГИ ТА ТРИВОЖНОСТІ НА ЕМОЦІЙНИЙ СТАН ШКОЛЯРА . Psychology Travelogs, (4), 156–165. https://doi.org/10.31891/PT-2023-4-17

Номер

Розділ

Статті