ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ІНКЛЮЗИВНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2023-4-10

Ключові слова:

культура, інклюзія, інклюзивна культура, заклад дошкільної освіти, інклюзивна культура майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти

Анотація

В статті розкрито особливості розвитку інклюзивної культури майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти. За результатами аналізу наукових джерел інклюзивну культуру майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти потрактовано як інтегративну якість особистості, що проявляється в толерантному ставленні до вихованців і передбачає визнання цінності відмінностей усіх дітей, враховуючи потреби кожного з них, та стимулює усіх учасників освітнього процесу до співпраці і взаємодопомоги.

Закцентовано, що випускники закладів дошкільної освіти мають бути готовими до створення освітнього середовища, що визнає інтелектуальний досвід та психологічні особливості кожного вихованця, вимагає забезпечення фізичного доступу, можливостей для оптимального навчання та соціального досвіду, а також створення сприятливого клімату та підкреслено важливість інклюзивної освіти як шляху до скорочення соціальної ізоляції дітей з особливими потребами.

Визначено компоненти інклюзивної культури майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти: мотиваційно-потребнісний, ціннісно-смисловий та поведінково-вольовий.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.12.2023

Як цитувати

ГОМОНЮК, О., ПЕРЕПЕЛЮК, І., & ГУРСЬКА, А. (2023). ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ІНКЛЮЗИВНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ. Psychology Travelogs, (4), 93–101. https://doi.org/10.31891/PT-2023-4-10

Номер

Розділ

Статті