ЧИННИКИ ВИНИКНЕННЯ ТРИВОЖНИХ СТАНІВ У ПРАЦІВНИКІВ IT-СФЕРИ

Автор(и)

  • Зінаїда АНТОНОВА Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0002-1920-7410
  • Дінара БАХТІГОЗІНА Хмельницький національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2023-2-1

Ключові слова:

тривожність, тривожні стани, ІТ-спеціалісти, віддалена робота, страх

Анотація

Стаття присвячена дослідженню чинників виникнення тривожних станів у працівників ІТ-сфери. Зазначено, що багаточисельні зміни в нашій країні призводять до виникнення різноманітних негативних почуттів, зокрема до виникнення тривожності, що особливо стосується діяльності ІТ-працівників, адже здебільшого їх діяльність здійснюється віддалено і залежність від електропостачання. У статті розглянуто сутність поняття «тривожність». Проаналізовано особливості професії типу людина-знакова система. Висвітлено основні чинники виникнення тривожних станів у працівників ІТ-сфери. Визначено вагомі причини та основні прояви тривожності у працівників ІТ- сфери. Розглянуто психологічні особливості тривожних станів у працівників ІТ-сфери.

Висвітлено результати емпіричного дослідження основних чинників виникнення тривожних станів у працівників ІТ-сфери. За результатами дослідження визначено, що основними чинниками виникнення тривожних станів у працівників ІТ-сфери є: нестабільна ситуація в країні, перенавантаження, нестача комунікації, високий  рівень відповідальності, низька самооцінка, дисбаланс між роботою та особистим життям, ригідність, інтелектуальна концентрація, страх перед змінами, труднощі в плануванні свого робочого часу.

Перспективою подальшого дослідження вбачаємо у розробці практичних рекомендацій працівникам ІТ-сфери задля зменшення рівня тривожності.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.06.2023

Як цитувати

АНТОНОВА, З., & БАХТІГОЗІНА, Д. (2023). ЧИННИКИ ВИНИКНЕННЯ ТРИВОЖНИХ СТАНІВ У ПРАЦІВНИКІВ IT-СФЕРИ. Psychology Travelogs, (2), 6–14. https://doi.org/10.31891/PT-2023-2-1

Номер

Розділ

Статті