ПСИХОЛОГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ САМООЦІНКИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

Автор(и)

  • Роман ПОПЕЛЮШКО Державний університет інфраструктури та технологій
  • Вікторія СКОРОПАД Державний університет інфраструктури та технологій

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2022-1-4

Ключові слова:

самооцінка, психологічні детермінанти, знання, вміння учня

Анотація

При всьому різноманітті форм навчання та педагогічних закладів, що виникають в сучасній Україні, основними як і раніше залишаються завдання навчання та виховання дітей та контроль за цими процесами. У контексті ідей особистісно-орієнтованої сфери освіти проблема оцінювання в навчально-виховному процесі набуває нових форм і змісту. Значне поширення феномену оцінки в навчально-виховному процесі школи є причиною того, що оцінювання вчителем результатів навчальної діяльності учнів і самооцінювання виділилося в останні роки в самостійний напрям.

Відповідно до теорії навчальної діяльності, оціночна діяльність породжує потребу учня чи вчителя отримати інформацію про те, чи відповідає якість знань та вмінь учнів з предмету вимогам програми. Метою оціночної діяльності є контроль успішності учнів та формування у них адекватної самооцінки.

Предметом оціночної діяльності, що збігається з предметом навчально-пізнавальної діяльності, є система знань і вмінь учня. Підсумком акту оцінювання вчителем результатів навчальної діяльності школяра є оцінка, яка в залежності від рівня і способу відображень відносин може виражатися знаком та інтенсивністю емоційного переживання, оціночним судженням, відміткою.

##submission.downloads##

Опубліковано

25.08.2022

Як цитувати

ПОПЕЛЮШКО , Р., & СКОРОПАД, В. (2022). ПСИХОЛОГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ САМООЦІНКИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ. Psychology Travelogs, (1), 48–64. https://doi.org/10.31891/PT-2022-1-4

Номер

Розділ

Статті