ПОТЕНЦІАЛ ТРИВОГИ У ВИМІРАХ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2024-2-14

Ключові слова:

особистість, розвиток, тривога, творчий потенціал, творча діяльність, психологічне здоров’я, психологічна реабілітація, психологічні захисти, соціально-психологічна адаптація, дезадаптація

Анотація

Стаття присвячена висвітленню результатів наукової розробки проблеми тривоги особистості в контексті її соціально-психологічної адаптації та реалізації творчого потенціалу.

У статті розкрито взаємозв’язок творчого потенціалу людини і тривоги та уявлення про роль тривоги у процесі її адаптації представлено на основі аналізу праць філософів – екзистенціалістів, представників психодинамічних підходів, сучасних дослідників. Вказано на необхідність розвитку творчого потенціалу людини через усвідомлення сутності своєї тривоги та розуміння її справжніх причин.

Основна ідея статті полягає у розгляді тривоги як психологічного феномену, потенціал якого розгортається на континуумі від внутрішньої енергетичної спонуки з функцією творчого імпульсу до хворобливого утворення, що ґрунтує депресії і психосоматичні розлади.

Автори статті вбачають у творчому потенціалі особистості істотний резерв людської цивілізації, провідну силу прогресивного розвитку кожної людини і продуктивної адаптації до актуальних соціально-психологічних умов дійсності. Творча діяльність постає тим самим механізмом, що протистоїть регресивним лініям у розвитку людини, може бути високо спроможним засобом психологічної реабілітації та збереження психологічного здоров’я.

##submission.downloads##

Опубліковано

27.06.2024

Як цитувати

АФАНАСЕНКО, В., КОМАР, Т., & ПИРОГОВ , О. (2024). ПОТЕНЦІАЛ ТРИВОГИ У ВИМІРАХ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ. Psychology Travelogs, (2), 140–151. https://doi.org/10.31891/PT-2024-2-14

Номер

Розділ

Статті