ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ ПОСТТРАВМАТИЧНОГО ЗРОСТАННЯ ЧЛЕНІВ СІМ’Ї В УМОВАХ ВІЙНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2024-2-18

Ключові слова:

посттравматичне зростання, війна, сім’я, теоретична модель, соціальне середовище, підтримка, сімейні стосунки

Анотація

У статті здійснено теоретико-методологічний аналіз сучасного стану розробки проблеми посттравматичного зростання членів сім’ї в умовах війни. Здійснено розгляд чинних основоположних моделей зростання, виділено ключові поняття, що стосуються даної проблематики: соціальна підтримка, особистісна активність, асиміляція та акомодація, наслідки та змінні травматизації. Підкреслена роль соціального середовища сім’ї для потенційного росту, який розглядається як бажаний сценарій розвитку після травми.

В результаті теоретичного аналізу виявлено основні тенденції сучасної сім’ї в умовах війни, труднощі з якими вона стикається. Висвітлено важливі процеси та стратегії сприяння зростанню. Акцентується увага на ролі підтримки, емпатії, спілкування, взаємодопомоги, «слухання», очікувань та особливостей життєдіяльності сім’ї.

Також проаналізовано деякі вітчизняні емпіричні дослідження, що стосуються посттравматичного зростання та методологічні напрацювання.

##submission.downloads##

Опубліковано

27.06.2024

Як цитувати

ЛЕВИЦЬКИЙ, Н., & ПОТАПЧУК, Є. (2024). ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ ПОСТТРАВМАТИЧНОГО ЗРОСТАННЯ ЧЛЕНІВ СІМ’Ї В УМОВАХ ВІЙНИ. Psychology Travelogs, (2), 184–196. https://doi.org/10.31891/PT-2024-2-18

Номер

Розділ

Статті