ПСИХОЛОГІЧНІ ТРУДНОЩІ ШЛЮБНИХ ВЗАЄМИН, ПОВ’ЯЗАНИХ З РЕАЛІЗАЦІЄЮ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ

Автор(и)

  • Євген ПОТАПЧУК Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0001-7040-8456
  • Людмила КОЗЛОВСЬКА Хмельницький національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2023-3-2

Ключові слова:

репродуктивна функція, психологічні труднощі, неузгодженість, недомовленість, шлюбні взаємини

Анотація

У статті здійснюється теоретичне вивчення психологічних труднощів шлюбних партнерів при реалізації репродуктивної функції, висвітлюються причини виникнення основних чинників, що впливають на прийняття рішення стати батьками серед яких: мотивація до батьківства, стрес, емоційно-психологічна готовність, модель поведінки партнера, особиста реалізація партнера в професійній сфері, соціальний тиск, проблеми зі статевим життям, конфлікти або напруга у взаєминах між шлюбними партнерами. З’ясовані ознаки, які вказують на неузгодженість у поглядах та планах, недомовленість щодо різних питань стосовно побуту, економічно-фінансових питань та розподілом обов’язків між шлюбними партнерами.

Встановлено, що неузгодженості та недомовленості у взаєминах можуть мати серйозні наслідки, такі як нерозуміння, віддаленість між партнерами, виникнення конфліктів, недовіра, втрата спільних цілей та інтересів, які в подальшому призведуть до появи бар’єрів у комунікації, зниженні близькості у взаєминах, а також до розпаду шлюбного союзу. Окреслено перспективи подальшої розробки ефективних психологічних підходів та інтервенцій для підтримки шлюбних партнерів при виникненні психологічних труднощів шлюбних взаємин, пов’язаних з реалізації репродуктивної функції щодо подолання причин виникнення негативних чинників, що провокують їх виникнення.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.09.2023

Як цитувати

ПОТАПЧУК, Є., & КОЗЛОВСЬКА, Л. (2023). ПСИХОЛОГІЧНІ ТРУДНОЩІ ШЛЮБНИХ ВЗАЄМИН, ПОВ’ЯЗАНИХ З РЕАЛІЗАЦІЄЮ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ. Psychology Travelogs, (3), 17–27. https://doi.org/10.31891/PT-2023-3-2

Номер

Розділ

Статті