СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОБРОВОЛЬЦІВ УЧАСНИКІВ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ

Автор(и)

  • Василь ОЛІЙНИК Ужгородський національний університет
  • Софія МАРЧУК Ужгородський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2021-2-12

Ключові слова:

військовослужбовці добровольчих підрозділів, військовослужбовці за призивом, кадрові військовослужбовці, збройний конфлікт, акцентуації характеру, екстраверсія, нейротизм, свобода вибору ризику, сприйняття загрози бойових дій, фрустрація

Анотація

У статті порушена тема соціально-психологічних особливостей  добровольців - учасників збройного конфлікту. Дане питання є малодослідженим, а отже потребує окремої уваги та вивчення.

Основною ідеєю статті є емпірично дослідити та порівняти особистісні особливості військовослужбовців добровольчих підрозділів, військовослужбовців за мобілізацією та кадрових військовослужбовців, в залежності від свободи вибору ризику. Автори мали за мету науково, теоретично, емпірично дослідити та обгрунтувати психологічні особливості військовослужбовців - учасників збройного конфлікту та акцентуацій рис їх характеру.

В статті поданий методологічний аналіз наукових положень та висновків теорії закономірностей вищої нервової діяльності та психологічної теорії особистості. Стосовно емпіричної основи, то нею стала низка професійних, апробованих методик та опитувальників.

В якості порівняння вибірка тестувалась тричі: до участі в бойових діях, одразу після демобілізації та в сам момент обстеження. Проведене дослідження довело, що більшість симптомів психологічного неблагополуччя та більший відсоток акцентуацій особистості мають «недобровольці». Добровольці, в першу чергу, фрустровані соціальними факторами середовища, «недобровольці» - як соціальними так і психологічними факторами.

 Шляхи вирішення даної проблеми автори вбачають в необхідності створення індивідуальних, корекційних та психотерапевтичних програм, а також в потребі прогнозування можливих психічних травм.

##submission.downloads##

Опубліковано

10.11.2021

Як цитувати

ОЛІЙНИК, В., & МАРЧУК, С. (2021). СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОБРОВОЛЬЦІВ УЧАСНИКІВ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ. Psychology Travelogs, (2), 137–146. https://doi.org/10.31891/PT-2021-2-12

Номер

Розділ

Статті