СУТНІСТЬ І РОЗВИТОК САМОСВІДОМОСТІ ЯК ОСНОВА ПРОДУКТИВНО-ДІЯЛЬНОГО САМОЗДІЙСНЕННЯ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

  • Валентина АФАНАСЕНКО КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради»
  • Таїсія КОМАР Хмельницький національний університет
  • Наталія СИНЮК Хмельницький національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/PT-2021-2-1

Ключові слова:

особистість, суб’єкт, самоздійснення, самореалізація, діяльність, життєзабезпечувальна діяльність, свідомість, самосвідомість, активність, автевтичність, розвиток

Анотація

У статті висвітлюються результати науково-психологічного аналізу розробки проблеми самосвідомості особистості як умови її продуктивно-діяльного самоздійснення. Розвинута самосвідомість розуміється основою для поступального руху потенційної діяльної особистості через розкриття для самої себе свого потенціалу до інтеграції у культурно-історичний процес, до набуття для себе сенсу повноти і глибини автентичної життєдіяльності, в контексті якої особистість розвивається і самоздійснюється.

Самосвідомість особистості визначено через рівень активного ставлення людини до своєї свідомості як до об'єкта. Самосвідомість виступає як спосіб інтерсуб'єктивності комунікації особистості, як енергетичне джерело продуктивно-діяльнісного самоздійснення людини на основі усвідомлення своєї сутності.

##submission.downloads##

Опубліковано

10.11.2021

Як цитувати

АФАНАСЕНКО, В., КОМАР, Т., & СИНЮК, Н. (2021). СУТНІСТЬ І РОЗВИТОК САМОСВІДОМОСТІ ЯК ОСНОВА ПРОДУКТИВНО-ДІЯЛЬНОГО САМОЗДІЙСНЕННЯ ОСОБИСТОСТІ. Psychology Travelogs, (2), 5–16. https://doi.org/10.31891/PT-2021-2-1

Номер

Розділ

Статті