ПОГЛЯДИ ФІЛОСОФІВ АНТИЧНОСТІ НА ПРОБЛЕМУ ВЗАЄМОДІЇ ДУШІ Й ТІЛА (Psychology Travelogs, 2023)
У статті проаналізовано погляди античних філософів на проблему взаємодії душі й тіла. Доведено, що в античності склалося два основних підходи до розуміння зазначеної проблеми: підхід Платона (душа розглядалася як суб’єкт діяльності щодо тіла) й підхід Аристотеля (зробив наголос на взаємовпливах тіла й душі). Обґрунтовано, що ці підходи не заперечують один одного, а взаємодоповнюють. Погляди Платона знайшли розвиток у християнських мислителів і богословів для підкреслення значущості людського розуму та його здатності контролювати тілесні потреби. Обґрунтовано, що погляди Аристотеля заклали філософську основу психосоматики.
Keywords: душа; тіло; очищення; істина; ентелехія; причина; форма; розум