ПРИНЦИПИ ТА ПІДХОДИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ КОРЕКЦІЇ ВІКТИМНОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ В ІНТЕРНЕТ-ПРОСТОРІ (Psychology Travelogs, 2023)
У цій статті розглянуто проблему віктимної поведінки сучасних підлітків в Глобальній мережі Інтернет, яка має значний негативний вплив на їхнє життя і здоров’я, спричиняючи небезпечні ситуації. Українські дослідники активно вивчають віктимну поведінку в інтернеті, зокрема онлайн-булінг, кіберзлочинність та інші форми електронного насильства. Вони зосереджуються на причинах, наслідках і стратегіях профілактики цих явищ.Застосування методологічних підходів дозволяє визначити проблеми віктимізації підлітків в соціальних мережах, розробити стратегію їх вирішення та створити технологічні механізми корекції віктимної поведінки підлітків в Інтернеті.У статті розглянуто підходи до корекції віктимної поведінки підлітків: аксіологічний, системно-особистісний, підхід розвитку критичного мислення, діяльнісний підхід, підхід збереження здоров’я та інтегративний підхід.Аксіологічний підхід передбачає спрямування корекційної роботи на загальнолюдські цінності, ціннісне ставлення до суб’єктів корекції та гуманне спілкування. Системно-особистісний підхід використовує індивідуальні ресурси підлітків для досягнення успіху в корекції їх віктимної поведінки. Він орієнтований на вивчення особистості як суб’єкта соціальної безпеки, її мотиваційних відносин та соціальних зв’язків. Розвиток критичного мислення передбачає формування у підлітків навичок самостійного розсудження, працю з інформацією та захисту від негативного впливу в Інтернеті. Діяльнісний підхід спрямований на озброєння підлітків знаннями, які вони отримують через безпосередню діяльність, і включає знання про віктимну поведінку, насильство в Інтернеті, здоровий спосіб життя та способи протидії ризикам. Кожен з цих підходів має свої концептуальні основи та сприяє ефективній корекції віктимної поведінки підлітків в Інтернет-просторі.Запропонована стаття розглядає принципи організації корекційної роботи щодо віктимної поведінки підлітків в Інтернеті, на основі аналізу наукової та психолого-педагогічної літератури: гуманізація, превентивність, соціальне загартовування, центрація, збереження здоров’я та інтегративність.
Keywords: підлітки; віктимна поведінка; підходи; психологічна корекція; інтернет