ПСИХОЛОГІЧНІ ТРУДНОЩІ ШЛЮБНИХ ВЗАЄМИН, ПОВ’ЯЗАНИХ З РЕАЛІЗАЦІЄЮ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ (Psychology Travelogs, 2023)
У статті здійснюється теоретичне вивчення психологічних труднощів шлюбних партнерів при реалізації репродуктивної функції, висвітлюються причини виникнення основних чинників, що впливають на прийняття рішення стати батьками серед яких: мотивація до батьківства, стрес, емоційно-психологічна готовність, модель поведінки партнера, особиста реалізація партнера в професійній сфері, соціальний тиск, проблеми зі статевим життям, конфлікти або напруга у взаєминах між шлюбними партнерами. З’ясовані ознаки, які вказують на неузгодженість у поглядах та планах, недомовленість щодо різних питань стосовно побуту, економічно-фінансових питань та розподілом обов’язків між шлюбними партнерами. Встановлено, що неузгодженості та недомовленості у взаєминах можуть мати серйозні наслідки, такі як нерозуміння, віддаленість між партнерами, виникнення конфліктів, недовіра, втрата спільних цілей та інтересів, які в подальшому призведуть до появи бар’єрів у комунікації, зниженні близькості у взаєминах, а також до розпаду шлюбного союзу. Окреслено перспективи подальшої розробки ефективних психологічних підходів та інтервенцій для підтримки шлюбних партнерів при виникненні психологічних труднощів шлюбних взаємин, пов’язаних з реалізації репродуктивної функції щодо подолання причин виникнення негативних чинників, що провокують їх виникнення.
Keywords: репродуктивна функція; психологічні труднощі; неузгодженість; недомовленість; шлюбні взаємини