ПСИХОЛОГО-ПРАВОВІ ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ ЮРИДИЧНОЇ КОНСУЛЬТАТИВНОЇ ПРАКТИКИ (Psychology Travelogs, 2023)
У статті розглядаються питання специфіки діяльності юридичної консультативної практики. Встановлено, що в діяльності юриста-консультанта переважають реконструктивна та комунікативна складові. Орієнтуючись на знання психологічних теорій, юрист-консультант усвідомлено збирає анамнез, прогнозує наслідки різних обставин, створює програму корекції та пояснює клієнту, за рахунок чого може бути досягнутий терапевтичний або розвиваючий ефект. Встановлено, що юрист-консультант, приступаючи до консультативної роботи, повинен напрацювати такі компоненти професійно-психологічної готовності: а) професійні та психологічні знання; б) професійно-психологічні вміння; в) професійно розвинені психологічні риси; г) професійно-психологічну стійкість.
Keywords: юридична практика; юрист-консультант; професійно-психологічна стійкість; психолого-правові особливості; тактико-психологічні вміння