ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ КРИЗИ ЕМОЦІЙНОЇ БАЙДУЖОСТІ ПОДРУЖЖЯ ЯК ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПРОБЛЕМИ (Psychology Travelogs, 2023)
У статті здійснюється теоретичний аналіз кризи емоційної байдужості подружжя як психологічної проблеми. Акцентується увага на відсутності досліджень, присвячених темі кризи емоційної байдужості подружжя. Метою цієї статті є теоретичне дослідження кризи емоційної байдужості шлюбних партнерів. У дослідженні висвітлюються першопричини виникнення емоційної байдужості між подружжям: невідповідність моделей поведінки взаємним очікуванням, втрата взаємної привабливості, зокрема фізичної, інтелектуально-світоглядної, морально-психологічної, інтимно-сексуальної, матеріально-фінансової та ін., емоційне вигорання шлюбних партнерів; низький рівень міжособистісної сумісності. З’ясовано ознаки, що вказують наявність кризи емоційної байдужості: зникнення романтичних настроїв; зростання розбіжностей у поглядах та напруги у стосунках (конфлікти, сварки); посилення проявів негативних емоцій та негативних станів (агресія, апатія, астенія); прояви інтимної та сексуальної байдужості (зменшення бажань, пристрасті); поява відчуття розчарування (сумніви у правильності вибору шлюбного партнера), сіре сімейне життя; відчуття розбіжності між своїми мріями, життєвими планами та результатами їх втілення; відчуття нереалізованості, розчарування; наявність адюльтера; відчуття, що подружжя стали чужими людьми. Встановлено, що що емоційна байдужість між шлюбними партнерами створює передумови для страждання подружжя, виникнення подружньої зради, а також розпаду шлюбних союзів. З’ясовано, що наслідками емоційної байдужості можуть бути психологічне роз’єднання партнерів, взаємне нерозуміння один одного, що за відсутності взаємної психологічної підтримки спонукає партнерів до пошуку емоційної розради в іншому соціальному середовищі (адюльтер, пошук нових соціальних зв’язків, надмірна захопленість роботою). Окреслено перспективи подальших наукових пошуків, які полягають у вивченні особливостей формування психологічної готовності подружжя до запобігання та подолання кризи емоційної байдужості.
Keywords: емоційна байдужість; сімейна криза; подружжя; психологічна проблема; емоційне вигорання в стосунках