СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОБРОВОЛЬЦІВ УЧАСНИКІВ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ (Psychology Travelogs, 2021)
У статті порушена тема соціально-психологічних особливостей  добровольців - учасників збройного конфлікту. Дане питання є малодослідженим, а отже потребує окремої уваги та вивчення.Основною ідеєю статті є емпірично дослідити та порівняти особистісні особливості військовослужбовців добровольчих підрозділів, військовослужбовців за мобілізацією та кадрових військовослужбовців, в залежності від свободи вибору ризику. Автори мали за мету науково, теоретично, емпірично дослідити та обгрунтувати психологічні особливості військовослужбовців - учасників збройного конфлікту та акцентуацій рис їх характеру.В статті поданий методологічний аналіз наукових положень та висновків теорії закономірностей вищої нервової діяльності та психологічної теорії особистості. Стосовно емпіричної основи, то нею стала низка професійних, апробованих методик та опитувальників.В якості порівняння вибірка тестувалась тричі: до участі в бойових діях, одразу після демобілізації та в сам момент обстеження. Проведене дослідження довело, що більшість симптомів психологічного неблагополуччя та більший відсоток акцентуацій особистості мають «недобровольці». Добровольці, в першу чергу, фрустровані соціальними факторами середовища, «недобровольці» - як соціальними так і психологічними факторами. Шляхи вирішення даної проблеми автори вбачають в необхідності створення індивідуальних, корекційних та психотерапевтичних програм, а також в потребі прогнозування можливих психічних травм.
Keywords: військовослужбовці добровольчих підрозділів; військовослужбовці за призивом; кадрові військовослужбовці; збройний конфлікт; акцентуації характеру; екстраверсія; нейротизм; свобода вибору ризику; сприйняття загрози бойових дій; фрустрація