ЕМОЦІЙНІ ТА КОГНІТИВНІ ПРОФІЛІ ОСІБ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ COVID-19: ДИНАМІКА СТАНУ, ГЕНДЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА РЕСУРСИ АДАПТАЦІЇ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті продемонстровано результати дослідження емоційних та когнітивних змін у осіб, що мали досвід захворювання на COVID-19. Здійснено комплексну оцінку емоційного стану осіб, які перенесли COVID-19, у ретроспективному та актуальному вимірах, з метою виявлення напрямів і вираженості змін депресивної, тривожної та стресової симптоматики після захворювання. Проаналізовано динаміку емоційних показників до та після перенесеного захворювання COVID-19 у загальній вибірці та з урахуванням гендерної належності респондентів, використовуючи непараметричні критерії статистичного аналізу. Досліджено особливості суб’єктивних когнітивних скарг у постковідний період за основними когнітивними доменами (увага, пам’ять, виконавчі функції) та визначити їхню поширеність і інтенсивність у загальній вибірці й окремих гендерних підгрупах. Здійснено порівняльний аналіз суб’єктивних когнітивних труднощів з об’єктивними показниками когнітивного функціонування, отриманими за допомогою модифікованої версії MoCA, з метою встановлення специфіки співвідношення між суб’єктивно переживаними та об’єктивно фіксованими когнітивними змінами. Визначено характер взаємозв’язків між показниками емоційного дистресу, суб’єктивними когнітивними скаргами та якістю життя у постковідний період, а також оцінити роль психологічної резильєнтності як потенційного адаптаційного ресурсу. Здійснено порівняльний аналіз актуального емоційного, когнітивного та ресурсного стану чоловіків і жінок, які перенесли COVID-19, з метою виявлення гендерних особливостей постковідного психологічного реагування. Визначено типові профілі емоційно-когнітивного реагування у постковідному періоді на основі інтеграції результатів описового, порівняльного та кореляційного аналізів, з урахуванням рівня емоційного дистресу, вираженості когнітивних скарг, якості життя та ресурсного потенціалу особистості.
Keywords: постковідний стан; емоційний дистрес; когнітивні скарги; якість життя; психологічна резильєнтність; копінг-стратегії; профілі адаптації