ПСИХОЛОГІЧНИЙ СТАН УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ДІЄВІСТЬ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА НАЯВНІ ПОТРЕБИ В ПОДАЛЬШОМУ ПСИХОЛОГІЧНОМУ СУПРОВОДІ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті наведено результати дослідження психологічного стану військовослужбовців, які брали участь у захисті України з початку війни. Проаналізовано зміни у тілесних, емоційних, поведінкових і когнітивних сферах. За результатами кореляційного аналізу визначено взаємозв’язки найбільш поширених проявів, що характеризують психологічний стан військовослужбовця. Наведено результати якісного аналізу – порівняння даних військовослужбовців у 2022 р. до отримання психологічної допомоги та у 2025 році. За результатами констатовано погіршення майже за всіма виділеними показниками – у порівнянні з початком війни значно накопичилося напруження, втома, вигорання, хронічний стрес тощо, що потребує особливої уваги психолога та прицільної роботи для забезпечення боєздатності.
Keywords: психологічна допомога; психореабілітація; учасники та учасниці бойових дій; бойовий досвід; психологічний стан; нейрореабілітація