КІБЕРКОМУНІКАТИВНА ЗАЛЕЖНІСТЬ У СТРУКТУРІ СУЧАСНИХ ЦИФРОВИХ АДИКЦІЙ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ОГЛЯД (Psychology Travelogs, 2025)
У статті представлено теоретичний огляд кіберкомунікативної залежності як однієї з форм цифрових адикцій, яка набирає поширення серед студентської молоді на тлі активного використання соціальних мереж. Уточнено її місце в контексті інтернет-адикцій та висвітлено зв’язок із проблематичним ставленням до використання Інтернету. Виділено ключові психологічні фактори, які підвищують схильність до надмірної онлайн-комунікації, серед яких самотність, занижена самооцінка, недостатня здатність до саморегуляції та підвищена тривожність. Окреслено особливості проявів кіберкомунікативної залежності серед українських студентів в умовах цифровізації освіти та впливу воєнного стану на цей процес.
Keywords: кіберкомунікативна залежність; соціальні мережі; інтернет-залежність; цифрові адикції; студентська молодь; психологічні чинники