КОГЕРЕНТНІСТЬ У СТУДЕНТСЬКОМУ ВІЦІ ЯК ПОКАЗНИК АДАПТАЦІЇ ТА ПСИХОЛОГІЧНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті представлено аналіз почуття когерентності як ключового психологічного ресурсу адаптації та психологічного благополуччя студентської молоді. Розкрито особливості студентського віку як періоду, що супроводжується високим рівнем стресогенності, підвищеними навчальними вимогами та соціальною невизначеністю. Окреслено роль когерентності (зрозумілості, керованості та осмисленості) у забезпеченні здатності студентів орієнтуватися в складних обставинах, підтримувати внутрішню рівновагу, ефективно долати стрес і зберігати мотивацію до навчання. Проаналізовано взаємозв’язок когерентності із психологічним благополуччям, життєстійкістю, стійкістю до стресу та адаптивними копінг-стратегіями. Особливу увагу приділено впливу сучасного соціального контексту, зокрема воєнних подій, на формування та функціонування когерентності у молоді. На основі теоретичного огляду окреслено соціально-психологічні детермінанти розвитку когерентності та підкреслено необхідність цілеспрямованих освітніх і психопрофілактичних заходів, спрямованих на зміцнення внутрішніх ресурсів студентів. Почуття когерентності розглядається як інтегральний показник особистісної стійкості, що забезпечує конструктивне подолання життєвих труднощів та сприяє гармонійному розвитку студентської молоді.
Keywords: почуття когерентності; студентська молодь; життєстійкість; стресостійкість; психологічне благополуччя; адаптація