ЛОГОПЕДИЧНА ЛЯЛЬКА ЯК ЗАСІБ КОРЕКЦІЇ ЗВУКОВИМОВИ У ДІТЕЙ З КОМБІНОВАНИМИ ПОРУШЕННЯМИ МОВЛЕННЯ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті розкрито сутність використання логопедичної ляльки як інноваційного та функціонального засобу корекції звуковимови у дітей із комбінованими порушеннями мовлення; окреслено особливості мовленнєвого розвитку цієї категорії дітей та специфіку проявів порушень артикуляційної й фонетико-фонематичної складових. Визначено корекційні можливості логопедичної ляльки у формуванні правильної артикуляції, фонематичних процесів та мовленнєвої активності дітей.Представлено методичні підходи до використання ляльки як посередника у взаємодії з дитиною, що забезпечує підвищення мотивації, створення емоційно безпечного середовища й зниження тривожності під час виконання артикуляційних вправ. Описано ефективність спеціально розроблених ігрових завдань, спрямованих на автоматизацію звуків, розвиток артикуляційної моторики, удосконалення фонематичного сприймання та диференціації звуків. Показано, що залучення ляльки до корекційного процесу сприяє активізації мовленнєвих реакцій дітей, підвищує якість відтворення артикуляційних позицій, покращує концентрацію уваги та формує позитивне ставлення до занять.Ефективність використання логопедичної ляльки підтверджено результатами впровадження методичних рекомендацій у практику роботи логопедів: у дітей спостерігалося покращення точності артикуляції, зменшення кількості фонетичних помилок та підвищення рівня фонематичної компетентності. Обґрунтовано доцільність систематичного застосування ляльки як інтерактивного інструмента корекції, поєднаного з іншими видами діяльності, що стимулюють мовленнєву активність і підтримують стійку позитивну мотивацію до мовленнєвого розвитку.Встановлено, що логопедична лялька є ефективним засобом інтеграції ігрових технологій у корекційний процес, сприяє розвитку мовленнєвих умінь, формуванню правильної звуковимови та підвищує результативність логопедичної роботи з дітьми, які мають комбіновані порушення мовлення.У статті розкрито сутність використання логопедичної ляльки як інноваційного та функціонального засобу корекції звуковимови у дітей із комбінованими порушеннями мовлення; окреслено особливості мовленнєвого розвитку цієї категорії дітей та специфіку проявів порушень артикуляційної й фонетико-фонематичної складових. Визначено корекційні можливості логопедичної ляльки у формуванні правильної артикуляції, фонематичних процесів та мовленнєвої активності дітей.Представлено методичні підходи до використання ляльки як посередника у взаємодії з дитиною, що забезпечує підвищення мотивації, створення емоційно безпечного середовища й зниження тривожності під час виконання артикуляційних вправ. Описано ефективність спеціально розроблених ігрових завдань, спрямованих на автоматизацію звуків, розвиток артикуляційної моторики, удосконалення фонематичного сприймання та диференціації звуків. Показано, що залучення ляльки до корекційного процесу сприяє активізації мовленнєвих реакцій дітей, підвищує якість відтворення артикуляційних позицій, покращує концентрацію уваги та формує позитивне ставлення до занять.Ефективність використання логопедичної ляльки підтверджено результатами впровадження методичних рекомендацій у практику роботи логопедів: у дітей спостерігалося покращення точності артикуляції, зменшення кількості фонетичних помилок та підвищення рівня фонематичної компетентності. Обґрунтовано доцільність систематичного застосування ляльки як інтерактивного інструмента корекції, поєднаного з іншими видами діяльності, що стимулюють мовленнєву активність і підтримують стійку позитивну мотивацію до мовленнєвого розвитку.Встановлено, що логопедична лялька є ефективним засобом інтеграції ігрових технологій у корекційний процес, сприяє розвитку мовленнєвих умінь, формуванню правильної звуковимови та підвищує результативність логопедичної роботи з дітьми, які мають комбіновані порушення мовлення.
Keywords: логопедична лялька; комбіновані порушення мовлення; звуковимова; корекційна робота; артикуляційна моторика; фонематичне сприймання; ігрові технології; мовленнєва активність