ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ ФУНКЦІЇ ПРИЙОМНОЮ СІМ’ЄЮ (Psychology Travelogs, 2025)
Стаття присвячена аналізу психологічних особливостей реалізації виховної функції в прийомних сім’ях, що відіграють ключову роль у розвитку дітей, позбавлених батьківського піклування. Метою дослідження є виявлення факторів, які впливають на ефективність виховних практик і формування довірливих стосунків між прийомними батьками та дітьми. На основі анкетування 42 прийомних батьків з різних регіонів України з’ясовано, що успішність виховання визначається емпатійністю, психологічною зрілістю й здатністю створювати стабільне, підтримувальне середовище. Підкреслюється, що реалізація виховної функції потребує системної психологічної підтримки, гнучких виховних стратегій і сприятливого емоційного клімату, який забезпечує дитині почуття безпеки, прийняття й можливість гармонійного розвитку.
Keywords: прийомна сім’я; виховна функція; психологічна підтримка; адаптація дітей; емоційна прив'язаність; соціальна інтеграція; виховні стратегії; усвідомлене батьківство