ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК БІОЛОГІЧНИХ МЕХАНІЗМІВ ТА СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ВАЖКОПОРАНЕНИХ КОМБАТАНТІВ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз біологічних теорій соціально-психологічної адаптації важкопоранених комбатантів та їхнього впливу на відновлення психофізіологічних функцій. Розкрито сутність біологічних механізмів адаптації, які забезпечують здатність формувати нові стратегії функціонування. Представлено класифікацію видів адаптації особистості у процесі реабілітації важкопоранених комбатантів. Описано застосування VR-терапії з біосенсорною інтеграцією, нейростимуляції та сенсомоторного тренінгу як ефективних засобів активації компенсаторних механізмів мозку. Підкреслено, що біологічна адаптація є інтеграційним процесом, який об’єднує фізіологічні, психологічні та соціальні компоненти відновлення.
Keywords: біологічна адаптація; комбатанти; психофізіологічне відновлення; нейропластичність; сенсомоторна компенсація