ТРЕНІНГОВІ ПРОГРАМИ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ВІДПОВІДАЛЬНОГО СІМ’ЯНИНА (Psychology Travelogs, 2025)
У статті розглядається проблема формування навичок відповідального сім’янина в закладах загальної середньої освіти як важливого напряму виховної роботи у відповідь на сучасні соціальні виклики. У статті акцентується увага на ролі школи як середовища соціалізації молоді та формуванні уявлень про сімейні цінності, партнерство й відповідальність. Метою статті є теоретичне обґрунтування та практичне висвітлення можливостей впровадження тренінгових програм у закладах загальної середньої освіти. Представлено аналіз психолого-педагогічних підходів і характеристику змісту тренінгів, що сприяють емоційній зрілості, партнерській взаємодії, відповідальному батьківству та розвитку життєвих компетентностей. Визначено педагогічні умови впровадження таких програм і окреслено перспективи подальших досліджень.
Keywords: готовність до сімейного життя; сімейні цінності; відповідальне батьківство; тренінгові програми; заклади загальної середньої освіти; соціалізація учнівської молоді; виховна система школи; емоційна та соціальна компетентність