ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КОРЕКЦІЇ ТРИВОЖНОСТІ КОМБАТАНТІВ ЗАСОБАМИ АРТ-ТЕРАПІЇ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті проаналізовано психологічні особливості тривожності комбатантів та можливості її корекції засобами арт-терапії. Розкрито специфіку проявів тривожності у військовослужбовців, зумовлених впливом бойового стресу. Узагальнено результати емпіричного дослідження рівнів тривожності комбатантів за шкалами А. Бека, Ч. Спілберга – Ю. Ханіна, Дж. Тейлора та проективною методикою Дж. Буки «Будинок-Дерево-Людина». Представлено ефективність розробленої корекційної арт-терапевтичної програми, що сприяла значному зниженню тривожності та покращенню емоційної регуляції військових та включала малюнкову терапію (ізотерапію), колаж, мандали, різні тілесно-орієнтовані та релаксаційні техніки. Окреслено рекомендації для практичних психологів, для всіх зі сфери охорони психічного здоров’я, хто працює із темою тривожності.
Keywords: тривожність; комбатанти; арт-терапія; бойовий стрес; адаптація; психокорекція; емоційне благополуччя; психічна травма; психічне здоров’я; військовослужбовці