ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ І ПЕРЕДУМОВИ НАПРУЖЕНИХ ВЗАЄМОДІЙ (Psychology Travelogs, 2025)
Напружені комунікативні взаємодії – це складні ситуації міжособистісного спілкування, які супроводжуються підвищеним емоційним напруженням, психологічним дискомфортом та ризиком виникнення конфлікту. У таких ситуаціях особливо важливо вміти розпізнавати емоції, контролювати власні реакції та будувати комунікацію на засадах поваги та емпатії. У статті досліджується, яку роль відіграє емоційний інтелект у забезпеченні ефективної комунікації в умовах напруженості, а також розглядає п’ять основних передумов, що визначають характер і перебіг таких взаємодій. Також у статті аналізується, як учасники комунікації адаптують свої мовні стратегії відповідно до контексту та емоційного фону. Особлива увага приділяється таким аспектам емоційного інтелекту, як саморегуляція, соціальна обізнаність, когнітивна емпатія та здатність до емоційно насиченого, але конструктивного вираження думок. Емоційно-інтелектуальні люди здатні розпізнавати приховані емоційні сигнали, уникати мовленнєвих актів, що можуть бути сприйняті як загрозливі, а також перетворювати потенційно конфліктні ситуації на діалог. Таким чином, у статті підкреслюється, що емоційний інтелект є ключовим чинником успішного управління напруженими комунікативними процесами. Він сприяє глибшому порозумінню, зміцненню міжособистісних зв’язків і формуванню здорового комунікативного клімату в соціальних, професійних та міжкультурних взаємодіях.Крім того, дослідження демонструє, що емоційний інтелект не лише допомагає уникати ескалації конфлікту, а й створює умови для емоційного зростання особистості та розвитку комунікативної культури в цілому. Такий підхід може бути ефективно застосований у сфері освіти, управління, психотерапії та міжособистісного консультування, де напружені взаємодії є неминучими, але потенційно корисними для поглиблення взаєморозуміння та співпраці.
Keywords: взаємодія; емоційний інтелект; передумова; комунікація; напруження