ЕМОЦІЙНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ ДИТИНИ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОЇ МОБІЛІЗАЦІЇ БАТЬКІВ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті розглянуто психологічні особливості емоційного благополуччя дітей під час тривалої розлуки з одним із батьків через військову мобілізацію. Актуальність зумовлена зростанням емоційної вразливості дітей через порушення сімейних умов. Емоційне благополуччя – здатність регулювати емоції, відчувати безпеку та підтримку дорослих. Мобілізація дестабілізує дитяче емоційне середовище. Теоретична основа – теорія прив’язаності, психосоціальний розвиток та когнітивно-стресова модель. Емоційна реакція залежить від віку: дошкільнята переживають тривогу та страх втрати, молодші школярі – нестабільність настрою і адаптаційні труднощі, підлітки – агресію, амбівалентність чи емоційне відсторонення. Розлука порушує довіру до світу й спричиняє дистрес, посилений відсутністю соціальної підтримки. Для збереження емоційного благополуччя потрібен комплексний підхід із залученням фахівців, педагогів і сім’ї.
Keywords: емоційне благополуччя; діти військовослужбовців; психоемоційний стан; тривожність; розлука з батьками; вікові особливості