ПСИХОЛОГІЯ БЕЗПЕКИ НА МОРІ: ПОЛІТИЧНІ ТА ЕТИЧНІ ВИМІРИ КУЛЬТУРИ БЕЗПЕКИ В МОРСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ (Psychology Travelogs, 2025)
Психологічні чинники відіграють критичну роль у морських аваріях, оскільки людський елемент пов'язаний з 80,1% розслідуваних морських катастроф та інцидентів за період 2014-2023 років. Незважаючи на технологічний прогрес, культура безпеки в морських організаціях залишається недостатньо розвиненою, що створює серйозні ризики для безпеки мореплавання та потребує комплексного психолого-політичного аналізу. Мета дослідження полягає у вивченні психологічних аспектів культури безпеки в морських організаціях через призму політичних та етичних вимірів, а також розробці рекомендацій щодо вдосконалення систем управління безпекою на основі психологічних принципів.Встановлено, що 58,4% морських аварій пов'язані з людськими діями, тоді як 49,8% факторів, що сприяють аваріям, стосуються людської поведінки. Виявлено три взаємопов'язаних рівні психологічних факторів у морській безпеці: індивідуальний, міжособистісний та організаційний. Доведено, що позитивна культура безпеки з відданістю всіх організаційних рівнів може досягти необхідного рівня безпеки через формування спільних цінностей, розвиток ефективної комунікації та створення атмосфери взаємної довіри. Визначено, що лідерство є ключовим каталізатором культурних змін, тоді як технологічні виклики створюють нові психологічні ризики.Ефективне управління морською безпекою вимагає інтегрованого підходу, який поєднує розуміння психологічних процесів на всіх організаційних рівнях з урахуванням політичних та етичних аспектів.
Keywords: морська безпека; людський фактор; культура безпеки; політика безпеки; етичні аспекти управління