ЛЮДСЬКИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК МНОЖИННА СИСТЕМА: НЕЙРОПСИХОЛОГІЧНИЙ ПЕРЕГЛЯД УНІТАРНОЇ МОДЕЛІ (Psychology Travelogs, 2025)
Стаття досліджує концепцію інтелекту, критично переглядаючи традиційне уявлення про нього як унітарну когнітивну здібність, що вимірюється за допомогою IQ-тестів. Автори обґрунтовують мультисистемний підхід, який враховує незалежність різних когнітивних функцій, їхню нейропсихологічну організацію та соціокультурну детермінованість. Особливу увагу приділено порівнянню людського та штучного інтелекту: підкреслюється, що алгоритмічні моделі, хоча й демонструють високу ефективність у виконанні специфічних завдань, не здатні відтворювати свідомість, емоції та моральні судження. Висвітлюється роль мультисистемного підходу в освіті та психодіагностиці, що сприятиме точнішому розумінню когнітивних процесів, їхньої індивідуальної варіативності та механізмів адаптації інтелекту в умовах технологічних змін.
Keywords: людський інтелект; штучний інтелект; функції інтелекту; мозок; мультисистемна модель інтелекту