ПСИХОЛОГІЧНА СТІЙКІСТЬ МОЛОДІ ДО ВПЛИВУ МАНІПУЛЯЦІЙ В РЕКЛАМНОМУ КОНТЕНТІ: ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті досліджується проблема маніпулятивного впливу реклами на психіку молоді в умовах зростаючої комерціалізації та зниження етичних стандартів рекламного дискурсу. Аналізуються сучасні стратегії психологічного впливу в рекламі, такі як апеляція до емоцій, використання соціального тиску, FOMO, ефект дефіциту тощо. Емпіричне дослідження, проведене на базі Уманського державного педагогічного університету, охоплює оцінку рівня гіпнабельності студентів як показника психологічної стійкості до рекламного впливу. Виявлено, що, попри декларовану байдужість до реклами, значна частина респондентів демонструє підвищену чутливість до її маніпулятивних механізмів. Отримані результати засвідчують необхідність розвитку критичного мислення та рекламної грамотності серед молоді.
Keywords: психологічна стійкість; маніпулятивний вплив; рекламний контент; емпіричне дослідження; реклама; сугестія; гіпнабельність