ОСОБЛИВОСТІ САМОСТАВЛЕННЯ І СТАВЛЕННЯ БАТЬКІВ ДО СВОЇХ ДІТЕЙ З РОЗЛАДОМ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРА (Psychology Travelogs, 2025)
У статті висвітлюються особливості ставлення батьків до себе і своїх дітей з розладами аутистичного спектру. Показано, що матері і батьки мають різне ставлення до дитини з аутизмом. Сім’я відіграє важливу роль у формуванні та розвитку особистості дитини, усвідомленні нею свого місця в родині та суспільстві, ставлення до світу і до себе. Батькам, що виховують дітей з аутизмом, бракує необхідних знань про специфіку розладу, ефективні та дієві методи навчання, корекції поведінки дітей, способи взаємодії зі своїми дітьми. Такі родини потребують всебічної підтримки та допомоги, яка може і має бути вчасно надана, бо ефективність корекційного впливу залежить від якості функціонування сім’ї, благополуччя батьків, їхнього психологічного здоров’я.
Keywords: діти з розладом аутистичного спектру; дитина з аутизмом; аутична дитина; самоставлення; стосунки; прийняття; батьківське ставлення