ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ КОМУНІКАТИВНИХ НАВИЧОК ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗА ДОПОМОГОЮ ОБРАЗОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ГЛИНОЮ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті теоретично обґрунтовано роль образотворчої роботи з глиною у вдосконаленні комунікативних навичок дітей старшого дошкільного віку.Розглянуто поняття «навички», «комунікація» та представлено розуміння поняття «комунікативні навички». Описано особливості становлення комунікативних навичок у дітей старшого дошкільного віку. Розглянуто поняття «ліплення», «образотворча діяльність», а також особливості глини як матеріалу для творчості. Показано, що глина – універсальний матеріал, який є ефективним для творчої роботи з дітьми старшого дошкільного віку. Робота з глиною знімає психічну напругу, яка часто заважає спілкуванню, зокрема при налагодженні міжособистісного контакту; сприяє саморозкриттю дитини, пізнанню дитиною себе й однолітків; дає привід для спілкування; допомагає отримати визнання від дорослих, що додає впевненості і бажання до подальшої комунікації з іншими.
Keywords: комунікативні навички; діти дошкільного віку; комунікація; навичка; образотворча діяльність; ліплення; глина