ДЕВІАНТНА ПОВЕДІНКА У ПІДЛІТКІВ: ПРИЧИНИ, ПРОЯВИ, ШЛЯХИ ПРОФІЛАКТИКИ ТА КОРЕКЦІЇ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті представлено аналіз психолого-педагогічних досліджень щодо проблеми прояву девіантної поведінки у підлітків. Девіантна поведінка підлітків є однією з актуальних проблем сучасної психології, що викликає занепокоєння суспільства. Висвітлено зміст понять: девіація – як негативні форми відхилень, девіантність особистості – як сукупність засвоєних особистістю асоціальних, аморальних поглядів на життя, які не відповідають соціальним очікуванням та за певний час стають її соціальною позицією, що перешкоджає самоактуалізації особистості, її особистісному зростанню, спричиняє девіантний спосіб життя. Розглянуто  основні причини девіантної поведінки, серед яких сімейні, соціальні та особистісні фактори. Досліджено, що на сьогоднішній день найпоширенішими видами девіантної поведінки серед підлітків є: злочинність, алкоголізм, наркоманія, токсикоманія, суїцид. Аналізуються типові прояви девіантної поведінки: агресія, протиправні дії, вживання психоактивних речовин. Окрема увага приділена методам профілактики та корекції, спрямованим на зниження ризику девіацій у підлітковому віці.
Keywords: девіантна поведінка; підлітки; причини; профілактика; корекція; агресія; соціалізація