ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА МЕДИЧНОЇ УСТАНОВИ В КРИЗОВИХ УМОВАХ (Psychology Travelogs, 2025)
Стаття присвячена розгляду теоретичних та практичних аспектів, пов’язаних з діяльністю керівника медичного закладу, соціально-психологічним кліматом в колективі та міжособистісними відносинами в ньому. На основі емпіричного дослідження встановлено взаємозв'язок стилів міжособистісної взаємодії членів колективу та керівників, внутрішньогрупових відносин і особливостей психоемоційної сфери керівників з ефективністю їх діяльності в умовах пандемії COVІD-19. Виявлено психологічні особливості керівництва медичною установою в умовах пандемії, серед яких надмірне емоційне напруження та стрес, високий рівень професійної та морально-етичної відповідальності, недостатність управлінського досвіду та/або компетенції для роботи в кризових умовах, психофізичні перевантаження, відсутність повноцінного відпочинку, робота в екстремальному режимі тощо. Визначені психологічні чинники і закономірності ефективності діяльності керівника медичної установи в кризових умовах. Розроблено міні-профіль особистості ефективного керівника медичної установи, який функціонує в кризових умовах.
Keywords: психологічні особливості; керівник; стиль керівництва; етика керівника; ефективність діяльності; медичні заклади; кризові умови