ПОВЕДІНКОВІ СТРАТЕГІЇ КРИВДНИКІВ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ ШЛЯХОМ ПСИХОЛОГІЧНИХ ІНТЕРВЕНЦІЙ (Psychology Travelogs, 2025)
У сучасному світі важливість психічного здоров’я та емоційної стабільності особистості набуває особливого значення, особливо в умовах соціальних змін та криз. Дослідження в цій галузі показують, що поведінкові стратегії, які використовують особи, схильні до агресії, можуть суттєво впливати на їхнє життя та життя оточуючих. Важливою метою даної статті є аналіз поведінкових стратегій кривдників та їх корекція за допомогою психологічних інтервенцій. Також у статті представлені сучасні дослідження українських науковців щодо питання поведінкових особливостей кривдників та способи корекції дисфункціональних патернів. Результати свідчать, що корекція поведінкових стратегій може здійснюватися через цілеспрямовані втручання, спрямовані на розвиток емоційної свідомості, покращення комунікативних навичок та формування конструктивних моделей поведінки.Однією з ключових рекомендацій є впровадження програм тренінгів, які б надавали кривдникам можливість усвідомити причини своїх агресивних дій, а також навчитися альтернативним способам реагування на конфліктні ситуації. Крім того, акцентується увага на важливості сімейної терапії та соціальної підтримки у процесі зміни поведінки агресорів.Дослідження демонструє, що позитивні зміни можливі за умови комплексного підходу до корекції агресивної поведінки, який враховує індивідуальні особливості особи та її соціальне середовище. Визначені в рамках роботи результати можуть бути використані фахівцями для розробки ефективних програм психотерапії та соціальної корекції, реабілітації. Таким чином, результати дослідження мають практичне значення для психологів, соціальних працівників та педагогів, що працюють з особами, схильними до агресії.
Keywords: агресія; корекційна програма; кривдники; поведінкові стратегії; психологічні інтервенції; психотерапія