ПРОФЕСІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ ВІДБІР ФАХІВЦІВ ЯК ПІДҐРУНТЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРИДАТНОСТІ ТА ПРОФЕСІЙНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ОСОБИСТОСТІ (Psychology Travelogs, 2025)
У статті теоретично доведено, що завдяки професійно-психологічному відбору формується адекватна професійна придатність особистості, що зумовлює задоволення діяльністю і професійне благополуччя фахівця. Встановлено, що професійне благополуччя досягається в результаті найбільш повної реалізації людини в конкретній професійній діяльності, втілення життєвих і професійних цілей. Визначено, що професійна придатність людини, формуючись в реальній навчальній і професійній діяльності, зумовлює розвиток здібностей, особистісних характеристик, професійно важливих якостей та спонукає до освоєння нових видів діяльності, творчої активності під час виконання професійних завдань.
Keywords: професійно-психологічний відбір; формування; придатність; благополуччя; умови діяльності; кадровий потенціал