СВІТОГЛЯДНО-ФОРМУЮЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ ФІЛОСОФСЬКИХ ЗНАНЬ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У ГАЛУЗІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ (Psychology Travelogs, 2024)
У роботі розглянута роль філософських знань у формуванні особистості здобувача вищої освіти – майбутнього фахівця в галузі соціальної роботи, професійна діяльність якого в перспективі пов’язана з нагальними проблемами суспільства, соціальною безпекою груп населення та конкретних осіб, які потребують допомоги.Відзначено, що важливим чинником розвитку вищої освіти в Україні є вдосконалення методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін, зокрема філософії. Філософське знання у системі професійної підготовки фахівців визначено як не тільки сума знань із гуманітарних наук, а й особливий стан розуму та інтелекту, що визначає прагнення до вільної критичної думки. Акцентовано увагу на ому, що саме філософія забезпечує реалістичне сприйняття суспільного життя в його індивідуальних виявах і формує науковий світогляд, ціннісні орієнтації та життєві позиції здобувача вищої освіти – майбутнього професіонала.Визначено основні аспекти проблеми формування світогляду майбутніх фахівців засобами філософії: (1) змістовне наповнення навчального матеріалу з філософії має узгоджуватися зі спеціалізацією студентів; (2) здобувачі вищої освіти мають бути підготовлені до сприйняття проблемного поля філософії; (3) вкладання філософії має набувати інноваційного інтерактивного характеру; (4) освітня складова курсів спеціальності «Соціальна робота» має вміщувати соціальну філософію та суміжні курси з розвитку аналітичних здібностей студентів; (5) заклади вищої освіти повинні готувати не тільки освічених, а духовних, високо моральних особистостей – моральну еліту держави. У роботі зроблено висновок про те, що для формування особистості майбутнього фахівця в галузі соціальної роботи, майбутня професійна діяльність якого буде пов'язана з нагальними проблемами суспільства, особливого значення набуває світоглядно-формуючий потенціал філософських знань, філософія формує науковий світогляд, ціннісні орієнтації та життєві позиції майбутнього професіонала, а отже, є основою гуманізації всієї системи сучасної вищої освіти.
Keywords: філософські знання; соціальна робота; науковий світогляд; ціннісні орієнтації; моральна еліта держави