САМОПРЕЗЕНТАЦІЯ УКРАЇНОК У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ ПІД ЧАС ВИМУШЕНОЇ МІГРАЦІЇ: ДОСВІД ВІЙНИ (Psychology Travelogs, 2024)
У статті досліджуються особливості цифрової самопрезентації українських жінок у соціальних мережах в умовах вимушеної міграції внаслідок російської агресії. На основі змішаної методології, що включала аналіз 200 профілів у соціальних мережах та 30 глибинних інтерв’ю, виявлено чотири домінантні стратегії самопрезентації: патріотичну (34,2%), адаптивну (23,7%), громадську (22,1%) та професійну (20%). Встановлено значну трансформацію цифрової ідентичності, що проявляється через підсилення національних маркерів та використання двомовного контенту у 78% профілів. Виявлено високий рівень емоційної солідарності в онлайн-спільнотах (82% дописів містять елементи взаємопідтримки) та збереження міцного емоційного зв’язку з Україною (91% респонденток регулярно висловлюють переживання щодо подій на батьківщині). Результати дослідження мають практичне значення для розробки програм підтримки українських мігрантів та формування політик соціальної інтеграції.
Keywords: цифрова самопрезентація; біженці; українські жінки; соціальні медіа; культурна ідентичність; діаспоральні спільноти; цифрова етнографія