ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ФАКТОР ОСОБИСТІСНОЇ ГОТОВНОСТІ ДО ПОДРУЖНЬОГО ЖИТТЯ (Psychology Travelogs, 2024)
Сучасні зміни в суспільстві вимагають від особистості високого рівня психологічної зрілості для успішної адаптації до подружнього життя. Емоційний інтелект (ЕІ) виступає важливою ментальною здібністю для того готовності до шлюбу особистістю, оскільки дозволяє регулювати власні емоції та емоції партнерів, що сприяє гармонійним стосункам. Стаття досліджує роль ЕІ у формуванні готовності до подружнього життя, зокрема його вплив на міжособистісні взаємодії, адаптацію, конфліктні ситуації та емоційну підтримку в шлюбі. На основі аналізу наукових публікацій, розкривається структура та основні компоненти емоційного інтелекту, а також його значення в розвитку здорових і стабільних подружніх відносин. Визначено, що розвиток емоційної компетентності є необхідним для підтримки гармонії в сім'ї та запобігання конфліктам.
Keywords: емоційний інтелект; подружня готовність; міжособистісні стосунки; вирішення конфлікту; емоційна компетентність