ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПРОЯВУ ТРИВОЖНОСТІ У ПІДЛІТКІВ ПІД ЧАС ВІЙНИ (Psychology Travelogs, 2024)
У статті представлено результати емпіричного дослідження рівнів тривожності підлітків під час війни за допомогою методик: тест «Шкала реактивної (ситуативної) і особистісної тривожності» Спілбергера - Ханіна (ШРОТ); Опитувальник «Шкала тривожності» Ж. Тейлора, адаптація М. М.Пейсахова); «Шкала соціально-ситуаційної тривожності» О. Кондаша; Шкала тривожності Бека; авторська анкета для виявлення тривожності підлітків під час війни (А. Федосюк). Виявлено рівень ситуативної, особистісної, шкільної, міжособистісної і самооцінної тривожності. З’ясовано, які саме чинники найбільше впливають на рівень тривожності підлітків. Проаналізовано загальний вплив війни на фізичне і психічне самопочуття підлітків, їхні взаємини із близькими людьми. Показано, що війна негативно впливає на підлітків.
Keywords: тривожність; підлітки; ситуативна тривожність; особистісна тривожність; самооцінна тривожність; міжособистісна тривожність; шкільна тривожність; війна