ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ МІЖОСОБИСТІСНИХ ВІДНОСИН ТА ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ПІДЛІТКІВ (Psychology Travelogs, 2024)
Стаття присвячена проблемі міжособистісних відносин підлітків. Мета статті – представлення результатів емпіричного дослідження взаємозв’язку міжособистісних відносин та емоційного інтелекту підлітків. Встановлено, що міжособистісні відносини підлітків тісно пов’язані з їхнім емоційним інтелектом. Чим вищий рівень емоційного інтелекту, тим легше та ефективніше підлітки вибудовують товариські й дружелюбні стосунки з іншими. Однак, дуже високий рівень емпатії корелює не лише з дружелюбністю, але й з такими типами міжособистісних стосунків, як: альтруїстичний, покірний та залежний, – які не завжди сприяють особистісному розвитку. Тому важливо розвивати такі моделі взаємодії, які допоможуть створювати збалансовані стосунки, що враховують потреби як самої особистості, так і її соціального оточення.
Keywords: міжособистісні відносини; емоційний інтелект; підлітки; емпатія; дружелюбність; особистість; соціальне оточення