ПРОФЕСІЙНЕ СТАНОВЛЕННЯ ЯК ЕТАП ОСОБИСТІСНОГО ЗРОСТАННЯ В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЇ (Psychology Travelogs, 2024)
У статті розглядаються ключові аспекти професійного становлення як важливого етапу особистісного зростання в умовах сучасної глобалізації та цифровізації. Зміна світових економічних і соціальних процесів під впливом глобалізаційних тенденцій та швидкий розвиток цифрових технологій суттєво трансформують ринок праці та вимоги до професійної підготовки. Професійне становлення в цих умовах стає не лише процесом набуття фахових знань і вмінь, але й безперервним процесом особистісного розвитку, що вимагає адаптації до нових викликів, здатності до саморегуляції, постійного навчання та опанування цифрових компетенцій.Проаналізовані психологічні чинники, які сприяють та ускладнюють цей процес, наголошуючи на необхідності формування індивідуальної траєкторії професійного розвитку. Зокрема, підкреслюється важливість розвитку гнучких навичок, які стають ключовими в умовах нестабільності та швидких змін. Вивчено вплив цифрового середовища на професійне становлення особистості, зокрема, зростання ролі дистанційного навчання, автоматизації робочих процесів та використання штучного інтелекту.У статті також розглянуто питання соціальної відповідальності фахівців у цифровому середовищі та значення міжкультурної компетентності в глобалізованому світі. Зроблено висновок, що професійне становлення у сучасних умовах має комплексний характер, поєднуючи в собі не лише оволодіння професійними навичками, а й розвиток особистісних рис, необхідних для успішної кар’єри в цифрову епоху.
Keywords: глобалізація; компетенції; особистісне зростання; професійне становлення; самовизначення; цифровізація; штучний інтелект