СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА: ДУМСКРОЛІНГ, ФАБІНГ ТА НОМОФОБІЯ (Psychology Travelogs, 2024)
У статті розглянуто дефініцію понять фабінг, думскролінг, номофобія Встановлено, що фабінг – це явище, коли особистість ігнорує безпосередню міжособистісну комунікацію відволікаючись під час спілкування. Основними причинами є прагнення отримати миттєве задоволення від соціальних мереж та пошук нової інформації. Думскролінг – внутрішній психологічний/психічний дискомфорт, що проявляється безкінечним читанням негативної інформації та призводить до порушення життєдіяльності особистості. Причини включають інформаційне перенасичення, тривогу через глобальні події та бажання бути в курсі останніх новин. Номофобія – це тривожний розлад, характеризується нав’язливим бажанням нерозлучності з мобільним пристроєм, чи засобами зв’язку та спричиняє душевний дискомфорт, почуття страху і занепокоєння та порушує нормальний процес життєдіяльності особистості. Виникає через страх бути недосяжним та втратити зв'язок із соціальним оточенням.
Keywords: інформаційне суспільство; кіберадикція; думскролінг; фабінг; номофобія; поведінка