ПОТЕНЦІАЛ ТРИВОГИ У ВИМІРАХ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ (Psychology Travelogs, 2024)
Стаття присвячена висвітленню результатів наукової розробки проблеми тривоги особистості в контексті її соціально-психологічної адаптації та реалізації творчого потенціалу.У статті розкрито взаємозв’язок творчого потенціалу людини і тривоги та уявлення про роль тривоги у процесі її адаптації представлено на основі аналізу праць філософів – екзистенціалістів, представників психодинамічних підходів, сучасних дослідників. Вказано на необхідність розвитку творчого потенціалу людини через усвідомлення сутності своєї тривоги та розуміння її справжніх причин.Основна ідея статті полягає у розгляді тривоги як психологічного феномену, потенціал якого розгортається на континуумі від внутрішньої енергетичної спонуки з функцією творчого імпульсу до хворобливого утворення, що ґрунтує депресії і психосоматичні розлади. Автори статті вбачають у творчому потенціалі особистості істотний резерв людської цивілізації, провідну силу прогресивного розвитку кожної людини і продуктивної адаптації до актуальних соціально-психологічних умов дійсності. Творча діяльність постає тим самим механізмом, що протистоїть регресивним лініям у розвитку людини, може бути високо спроможним засобом психологічної реабілітації та збереження психологічного здоров’я.
Keywords: особистість; розвиток; тривога; творчий потенціал; творча діяльність; психологічне здоров’я; психологічна реабілітація; психологічні захисти; соціально-психологічна адаптація; дезадаптація