СУЧАСНІ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ПРОФЕСІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ВІДБОРУ КАНДИДАТІВ НА РОБОТУ (Psychology Travelogs, 2024)
У статті наведено результати психофізіологічних досліджень професійної придатності кандидатів на роботу. Вивчалася можливість застосування поряд із поліграфом методу викликаних потенціалів електроенцефалограми та айтрекера під час проведення відбору персоналу. При проведенні професійного відбору кандидатів на роботу отримані експериментальні дані вказують на високу ефективність спільного використання айтрекінгу та поліграфа, для визначення соціально-психологічної надійності може бути використана комп’ютерна програма викликаних потенціалів мозку.
Keywords: професійний добір; добір персоналу; професійна придатність; поліграф; електроенцефалограма; айтрекер; соціально-психологічна надійність