ОСОБЛИВОСТІ КОМУНІКАТИВНИХ МАНІПУЛЯЦІЙ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ (Psychology Travelogs, 2024)
Стаття присвячена дослідженню однієї із найважливіших проблем сучасного суспільства – маніпулюванню як технології комунікативного впливу на свідомість людей. Тема маніпуляцій суспільною свідомістю сьогодні надзвичайно актуальна та досить часто є предметом для обговорення та наукових дискусій. На основі аналізу тематичної літератури визначено основні види маніпулятивних прийомів з використанням різних засобів, способів і технологій інформаційно-психологічної дії, що використовуються в дискусіях. У статті розкрито особливості комунікативних маніпуляцій, які з кожним днем набирають обертів та навіть становлять загрозу для інформаційно-психологічної безпеки кожної людини. Завдання статті – теоретичне обґрунтування явища маніпулювання людьми, виявлення характеру впливів маніпулятивних дій на міжособистісне спілкування. Увага сконцентрована на маніпулюванні як технології комунікативного впливу, розглядаються основні підходи до поняття терміну «маніпулювання». Пропонується розглядати поняття «маніпулювання» в двох аспектах: фізичному (об’єкт впливу – предмети) і психологічному (об’єкт впливу – свідомість). Визначено, що комунікативна маніпуляція – це прихований психологічний примус конкретної особи чи групи людей, що впливає на їхній емоційний стан, мотивацію, правильне мислення. Як специфічний спосіб управління, маніпулювання використовується на усіх рівнях соціальної взаємодії людей. У результаті теоретичного аналізу наявних досліджень було охарактеризовано найбільш суттєві інтерпретації поняття «маніпулювання». За допомогою цього психологічного прийому маніпулятор має на меті змінити поведінку, підсилюючи негативний психологічний вплив. Явище маніпулювання людьми відоме впродовж усієї історії суспільства. Сьогодні воно не лише дуже поширене, але й відзначається різноманітністю форм для його здійснення. До прийомів маніпуляцій вдається той, хто бажає панувати над іншим. Маніпулятивні дії стають усе більш вираженими й подекуди навіть небезпечними.
Keywords: маніпуляція; психологічна маніпуляція; комунікативна маніпуляція; маніпуляційні прийоми; маніпуляційні впливи; інформаційно-психологічні впливи; інформаційно-комунікативні технології; міжособистісне спілкування; міжособистісна взаємодія