ОСВІТНІЙ МЕНЕДЖМЕНТ: ТЕНДЕНЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ УПРАВЛІННЯ В СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ТА ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИХ ЦЕНТРАХ (Psychology Travelogs, 2024)
У статті розглядається сутність освітнього менеджменту і проводиться оцінка ефективності його використання в сучасних умовах управління в спеціальних закладах освіти та інклюзивно-ресурсних центрів. Зазначається, що управління освітніми інноваціями ґрунтується на певних принципах, що виступають як норми та орієнтири, зокрема: гуманізм, демократизм, національна спрямованість, єдність загальнолюдського і національного характеру навчання, співтворчість, життєтворчість, диференціація та індивідуалізація, оптимізація й відкритість, інноваційність.Акцентується важливість управління спеціальними закладами освіти та інклюзивно-ресурсними центрами, підкреслюючи необхідність спрямованості керівника на цілеспрямовану й активну співпрацю з іншими учасниками освітнього процесу з метою забезпечення координації дій для оптимального функціонування закладами та підвищення її якості.Проаналізовано організаційний, інформаційний та комунікаційні аспекти управління спеціальними закладами та інклюзивно-ресурсними центрами, а також вказується на перспективи майбутніх досліджень у сфері формування нової управлінської культури, яка є необхідною для ефективного управління такими закладами, а також основні напрями розвитку освітнього менеджменту в системі інклюзивної освіти.
Keywords: менеджмент; освітній менеджмент; система освіти; управлінська діяльність; технології сучасного управління; спеціальний заклад; інклюзивно-ресурсний центр