ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ ПОСТТРАВМАТИЧНОГО ЗРОСТАННЯ ЧЛЕНІВ СІМ’Ї В УМОВАХ ВІЙНИ (Psychology Travelogs, 2024)
У статті здійснено теоретико-методологічний аналіз сучасного стану розробки проблеми посттравматичного зростання членів сім’ї в умовах війни. Здійснено розгляд чинних основоположних моделей зростання, виділено ключові поняття, що стосуються даної проблематики: соціальна підтримка, особистісна активність, асиміляція та акомодація, наслідки та змінні травматизації. Підкреслена роль соціального середовища сім’ї для потенційного росту, який розглядається як бажаний сценарій розвитку після травми. В результаті теоретичного аналізу виявлено основні тенденції сучасної сім’ї в умовах війни, труднощі з якими вона стикається. Висвітлено важливі процеси та стратегії сприяння зростанню. Акцентується увага на ролі підтримки, емпатії, спілкування, взаємодопомоги, «слухання», очікувань та особливостей життєдіяльності сім’ї. Також проаналізовано деякі вітчизняні емпіричні дослідження, що стосуються посттравматичного зростання та методологічні напрацювання.
Keywords: посттравматичне зростання; війна; сім’я; теоретична модель; соціальне середовище; підтримка; сімейні стосунки