ПСИХОЛОГІЧНИЙ ЗМІСТ ТА СТРУКТУРА ОСОБИСТІСНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ (Psychology Travelogs, 2024)
Стаття присвячена висвітленню психологічного змісту феномену відповідальності особистості на основі аналізу її психологічних компонентів. Проблема відповідальності зосереджує увагу дослідників різних наукових галузей. Діапазон досліджень свідчить насамперед про безумовну значущість відповідальності у всіх сферах життєдіяльності. У загальнонаукових розвідках відповідальність пов’язується з такими категоріями, як вибір, досягнення, здібності та можливості особистості. Уявлення про системний характер відповідальності передбачає, що вона є не просто однією з властивостей особистості, а її інтегральною якістю, механізмом організації життєдіяльності людини, яка значною мірою визначає якість та успішність діяльності. Завдяки відповідальності досягається особистісна зрілість та інтегрованість.Відповідальність особистості ґрунтує їй можливість бути суб’єктом, «автором» свого життєвого шляху, переконаним у можливості керувати власним життям, здатність прогнозування майбутнього, осягнення сенсу життя та досягнення життєвої задоволеності.
Keywords: відповідальність; особистість; особистісна відповідальність; регуляція; вибір; досягнення; зрілість; інтегрованість; свідомість; самосвідомість