ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ІМІДЖУ ФАХІВЦІВ СОЦІОНОМІЧНОЇ СФЕРИ (Psychology Travelogs, 2024)
У статті проведено теоретичний аналіз психологічних особливостей, що впливають на формування іміджу та виявляються в професійній сфері. Проаналізовано основні функції професійного іміджу, серед яких важливими є: професійна самоідентифікація та приналежність; професійний тренінг та саморозвиток; професійний контроль та самоуправління власною поведінкою; професійний самовираз та самопрезентація. Охарактеризовано структурні компоненти іміджу: зовнішні атрибути (стиль одягу, аксесуари, зачіски); внутрішні характеристики (морально-етичні та духовні установки); індивідуально-психологічні особливості; міжособистісні аспекти, такі як навички самопрезентації та комунікативність. Виокреслено основні групи психологічних показників-критеріїв, що формують професійний імідж у фахівців соціономічних професій: індивідуальні властивості особистості: цілеспрямованість, впевненість, стресостійкість; професійно-направленні якості: ораторські уміння, вирішення конфліктів, уміння вести дискусії; соціально-психологічні якості: публічність, статусність. Встановлено, що сучасний імідж фахівців у соціономічній сфері характеризується рядом психологічних особливостей, включаючи професійну компетентність, емпатію, співрозуміння, проактивність, ініціативність, професійну етику, гнучкість, адаптивність, інноваційність та ефективність комунікації. Розроблено психологічні рекомендації, що сприятимуть розвитку психологічної готовності фахівців соціономічної сфери до покращення індивідуального іміджу та полегшення процесу адаптації в соціумі. Перспективи  подальших досліджень передбачено у розробці психологічного супроводу щодо розвитку сучасного іміджу фахівців соціономічної сфери.
Keywords: психологічні особливості; соціономічна сфера; імідж; індивідуальний імідж; сучасний імідж; професійний імідж; професійний імідж фахівців соціономічної сфери