(untitled) (Psychology Travelogs, 2023)
У статті проаналізовано та узагальнено наукові погляди на проблему соціального інтелекту в молодшому шкільному віці. З’ясовано, що соціальний інтелект бере безпосередню участь у регуляції соціальної поведінки, виступає засобом пізнання соціальної дійсності, поєднує та регулює пізнавальні процеси, показує, як людина спілкується з навколишнім світом, як вирішувати та долати повсякденні проблеми, зокрема спілкування. з іншими. Виявлено особливості розвитку соціального інтелекту дітей молодшого шкільного віку за різними освітніми програмами. Створено методичний та процесуальний комплекс завдань, спрямованих на вивчення соціального інтелекту в молодшому шкільному віці. Доведено, що існує відмінність між рівнями розвитку соціального інтелекту школярів, які навчаються за різними освітніми програмами. Запропоновано використання соціально-психологічного тренінгу для розвитку соціального інтелекту у молодших школярів в якості методичних рекомендацій.